Přivezte nám do Jinočan staré autobaterie, zaplatíme 15 Kč/ kg.

Létající auto

1_11

Společnost Alef Aeronautics představuje jeden z mnoha slibných projektů, které se snaží přiblížit vizi létajícího auta realitě. Zatímco se tento koncept dříve jevil jako čistě sci-fi, díky pokroku v oblasti elektromobility, baterií a autonomních systémů se stává stále více dosažitelným.
Společnosti, jako je Alef, přitahují významné investice. Zvyšuje se také poptávka po nových formách dopravy, zejména ve městech, kde tradiční doprava začíná narážet na své limity. 

 4_10

Alef Aeronautics
je kalifornská firma založená v roce 2015. Zabývá se udržitelnou elektrickou dopravou. Navrhuje a schvaluje osobní auto schválené pro provoz na zemi, které zároveň dokáže vzlétnout svisle a letět vpřed. Mezi hlavní cíle společnosti patří urychlení a usnadnění cestování a zároveň zmírnění zátěže městské dopravy pomocí vlastní technologie, která bezpečně a tiše zvedne auto nad běžný provoz.
K tomu jim slouží plnohodnotný prototyp, na kterém od roku 2019 provádí testovací jízdy a lety. 

Alef Model A
je prvním produktem - jediné létající auto s možností vzletu a přistání svisle, které se vejde do stávající městské infrastruktury pro jízdu a parkování. Dojezd má 320 km a zhruba 180 km při letu. 

2_9

Konstrukce kabiny má kloubové uložení a systém elevonů (křídlo a výška kormidla v jednom) zajišťují plynulou jízdu i let a udržují pasažéry v rovnováze. Mimo jiné disponuje rozděleným elektrickým pohonem, diagnostikou v reálném čase, detekce a vyhýbání se překážkám i klouzavým přistáním a padákem s plným pokrytím auta.

Létající auto Alef bylo vyvinuto s využitím nejnovějších hardwarových a softwarových technologií, ultralehkých a ultratenkých pevných komponent, softwarových simulátorů a analýz a důkladného letového testování.
Zahájení výroby a dodávek se očekává ve 4. čtvrtletí roku 2025. Využít můžete předprodej za cenu 300 000 dolarů a kaucí 150 dolarů.

Levnější variantou
bude Model Alef Z, který firma plánuje zavést na trh v roce 2035 s cenou 35 000 amerických dolarů. Jedná se o čtyřmístného sedana, který doletí 320 km a s dojezdem 640 km.

3_10

Budoucnost létajících aut je slibná, ale stále se nacházíme v počáteční fázi. Zatímco první modely jsou již k dispozici, jejich rozšíření bude vyžadovat řešení mnoha technických, infrastrukturních a regulačních výzev. Je pravděpodobné, že létající auta se nejdříve objeví například jako letecké taxi nebo doručovací služby. Postupně by se však mohly stát běžnou součástí městské dopravy.

5_7

Zda se létající auto stane skutečností pro každého z nás a v jak daleké budoucnosti to bude, je zatím otázka. Každopádně z nereálného sci-fi jsme se přiblížili do reálného světa. 

Zdroj: alef.aero, technickytydenik.cz, designmag.cz, ceskenoviny.cz